Change Music Festival i Varberg – Alla konserterna!

Change Music Festival i Varberg – Alla konserterna!

 

10-13 Augusti pågår Change Music Festival i Kungsbacka, Varberg och på Tjolöholms Slott. I Varberg blir det bland annat Flamenco i världsklass, familjeföreställning och en unik konsert när  alla ensamblar som medverkar under festivalen går samman i konserten Folk Stories där de spelar folkinspirerad klassisk musik. Flera konserter är det fri entré till, och biljetter säljs på webben, på Kulturhuset Komedianten och på Varbergs Turistbyrå.

Torsdag 10/8

Flamenco på Fästningen
Hallands Kulturhistoriska Museum, Kl 14

Spansk folkmusik är bara en av utgångspunkterna för den ekvilibristiske munspelaren Antonio Serrano. I sällskap med amencogitarristen Josemi Carmona och kontrabasisten Javier Colina framförs en fascinerande bland- ning av folkmusik och jazz. Missa inte detta unika tillfälle att bevittna dessa genuina musiker på nära håll i fästningens underbara miljö.

Artister: Antonio Serrano, Josemi Carmona, Javier Colina
60 minuter, fri entré

Fredag 11/8

Frilansteatern

Familjeföreställning – Tant Meier, koltrasten
Kulturhuset Komedianten kl.11, Lilla Teatern
Musikteatern Tant Meier, koltrasten är baserad på 2017 års Almapristagare Wolf Erlbruch’s omtyckta bok. En dag hittar Fru Meier en koltrastunge i sin trädgård, en unge som hon måste ta hand om och lära att flyga. Eller är det tvärtom? Det här är en berättelse om förmågan att se det stora i det lilla när katastroferna hotar, och vad som händer när man vågar något man tidigare inte haft modet att prova.

Artister: Beata Söderberg Quin (cello), Maria Norgren (skådespelare)
60 minuter. Fri entré, men biljett krävs. Hämtas i bibliotekets reception.

 

Opera Warberg presenterar: Mozartoperan in på skinnet
Kulturhuset Komedianten, evenemangsplatsen kl. 12
Vad sjunger operasångarna om egentligen? Vilka är karaktärernas motiv och finns det mer att förstå mellan librettots rader än vi tidigare trott? Vem är vem i våra mest kända operor och hur uppkom en gång idén till den musik som idag betraktas som odödlig? Under lunchen varvas delar av Mozarts operor med beskrivningar som för publiken närmre musiken, karaktärerna och deras strävan. Opera Warberg, Sveriges nyaste operainstitution, ger under Change Music Festival en konsert där operan görs mer mänsklig och åtkomlig.
Tovedals Kafé serverar en specialkomponerad lunchmeny för den som vill äta.

Artister: Teresia Bokor, Sebastian Durán, Karin Birgersson, Andreas Eriksson Hjort
60 minuter, fri entré

Karin Dahlberg & Bernt Wilhelmsson

Varbergs Konsertförening presenterar: Med sångens vingar…
Varbergs Teater  kl.13.30
I mer än trettio år har Varbergs Konsertförening arrangerat konserter på Varbergs Teater. Här får vi ett smakprov på den kommande säsongen, när sopranen Karin Dahlberg och pianisten Bernt Wilhelmsson framför musik av bl a Maria Löfberg, Gösta Nystroem och Gustav Mahler, samt ett uruppförande på en komposition av 75-årsjubilaren Sven-David Sandström. Vi har glädjen att även Sven-David Sandström kommer att medverka i ett samtal i anslutning konserten.

Biljetter

Lördag 12/8

Rachmaninovs Symfoniska Resa
Varbergs Teater kl.11
För Rachmaninov blev ett erbjudande om att göra en konsertturné i Skandina­ vien 1917 en chans att lämna Ryssland under oktoberrevolutionen. Efter att ha hittat säkerhet i Stockholm och Köpenhamn, emigrerade Rachmaninov 1918 slutligen från Oslo till Amerika. Åren före kriget hade Rachmaninov också ge­ nomgått en djupt personlig kris och blivit hårt kritiserad för sin 1:a symfoni. Det var med sin sensationella andra symfoni som han åter och sin symfoniska röst 1908. Ett unikt tillfälle att höra detta mästerverk!

Artister: Change Festival Orchestra (Malin Broman, Daniel Frankel, Emma Nyman, Øyvor Volle, Annabelle Meare – Violin, Berit Cardas, Catherine Ribes – Viola, Jesper Svedberg, Bjørg Lewis – Cello, Rick Stotijn – kontrabas, Sara Hammarström – flöjt, Verity Gunning-Olsson – Oboe, Niklas Andersson – Klarinett, Anders Matell – Fagott, Chris Parkes, Johan Ahlin – Horn, John Axelsson – Trumpet, Daniel Berg, Fredrik Duvling – Slagverk, Simon Crawford-Phillips – Dirigent)
60 minuter. Biljettpris: 130kr, Barn/ungdom upp till 20 år: 60kr

Mirjam Tally

The Voyager
Lilla Teatern, Kulturhuset Komedianten kl 16.00
En uttrycksfull konsert med tongångar som färdas mellan olika musikalis­ka världar. Estniske Arvo Pärts unika och andliga språk tillförs fragment från Mozarts kompositioner i ”Adagio för pianotrio”. Italienska Luciano Berio blandar sällsamt siciliansk folksång med viola och slagverk i ”Naturale”. Den nutida estniska kompositören Mirjam Tally tar oss ett steg längre in i en elektroakustisk värld och framför sin egen musik ”live”. En mycket speciell konsert med musi­kaliska möten som vidgar vyerna.

Artister: Kungsbacka Piano Trio, Lawrence Power, Daniel Berg, Mirjam Tally
60 minuter. Biljettpris: 100kr, Barn/ungdom upp till 20 år: 40kr

Folk Stories
Varbergs Teater kl.18
Fransmannen Maurice Ravel växte upp i den baskiska regionen i Spanien. Den tjeckiska kompositören Bedrich Smetana flyttade till Göteborg för att etablera sin karriär. Ungerska Ernst von Dohnanyi reste i hela Europa och USA där han så småningom bodde och dog, medan Osvaldo Golijov växte upp i Argentina som del av en judiska familj som hade emigrerat från Rumänien. Fyra olika musikaliska röster som samtliga har påverkats av den folkmusik som följt dem hela livet. Alla våra festivalsensembler förenas i denna passionerade och livfulla musik.

Artister: Kungsbacka Piano Trio, Vertavo String Quartet, Stockholm Syndrome Ensemble, Niklas Andersson, Chris Parkes
Biljettpris: 130kr, Barn/ungdom upp till 20 år: 60kr

Biljetter

Hela festivalprogrammet hittar du här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *