Dreamers’ Circus

Dreamers’ Circus

En av årets folkgodingar på Change Music Festival är Dreamers Circus’. Ensemblen är en unik blandning av brådmogen talang, anmärkningsvärd teknisk skicklighet och djärv konstnärlig vision. De är fokuserade och avväpnande okomplicerade i sin beslutsamhet att ge ny nordisk musik till en bred internationell publik.

Ale Carr från Sverige spelar cittra, en slags tiosträngad mandolin. De två danskarna i bandet är Nikolaj Busk (piano och dragspel) och Rune Tonsgaard Sørensen (fiol). Tillsammans har de uppträtt över hela världen. De har vunnit alla de betydelsefulla priser och utmärkelser som Danmark tilldelar musiker och har mottagit ett brett erkännande och stor respekt från kritiker.

Ett band vars utgångspunkt är folkmusik, men där genre varken är en drivande eller begränsande kraft. Ett band som respekterar folkmusiktraditionen tillräckligt för att veta att det inte är en tvångströja. Ett band som förstår att folkmusik är stark nog att uthärda stormar och att det kan frodas av utmaningar och expandering.

Debutalbumet från Dreamers’ Circus, A Little Symphony, som släpptes 2013 fick tre priser av Danish Music Awards Folk, inklusive “Årets album”. Folkworld skrev: “Förmodligen en av de bästa albumen från Danmark på ett bra tag”. I Sverige skrev en recensent från Värmlands Folkblad, “Folkmusik i världsklass”, och i Danmark fick de fem stjärnor från den respekterade GAFFA. I april 2015 lanseras deras mycket efterlängtade uppföljningsalbum som bandet har döpt till Second Movement.

Uppföljaren Second Movement förmedlar en känsla av skönhet och fullständighet men plöjer man igenom den kan man urskilja en råhet som speglar bandets ursprung i deras gemensamma kärlek till folkmusik.

Dreamer Circus har ett unikt sound som är både modernt och något urgammalt på samma gång, ett musikaliskt universum som allt fler artister i Norden och bortom söker efter.

 

Dreamers Circus egen låt Kitchen Stories.

Dreamers Circus – Amadeus Live – tillsammans med Köpenhamnsfilharmonin.