Vertavokvartetten

Vertavokvartetten

Sedan bildandet i Norge 1984, har Vertavokvartettens dynamiska och djupt tankeväckande konserter fängslat publiken. Kvartetten har en förkärlek för nutida musik även om den rör sig fritt genom de musikaliska århundradena.

Kvartetten består av Øyvor Volle, violin, Annabelle Meare, violin, Berit Cardas, viola och Bjørg Lewis, cello.

I juni 2005 hedrades kvartetten med Grieg-pris: ett pris skänkt konstnärer hög internationell status och vars tidigare mottagare inkluderar Leif Ove Andsnes, Truls Mørk och Grieg Trio. 1995 vann de första pris vid Melbourne International Chamber Music Competition där de även tilldelades publikpriset och kritikerpriset.

Vertavo har nu hela världen som arbetsfält. De turnerar mycket i hela Europa och även i Japan och USA.

Samarbeten spelar också en viktig roll för Vertavokvartetten. De har har samarbetat med Jean-Yves Thibaudet, Leif Ove Andsnes, Lambert Orkis, Steven Kovacevich, Håkan Hardenberger, Martin Fröst, Sabine Meyer, Isabelle van Keulen och Aha.

Kvartetten har gjort album med musik av bland andra Schumann, Brahms, Grieg, Debussy, Bartok, Nielsen, Asheim, “Les Vendredis”, liksom Mozart klarinettkvintett med Martin Fröst.

Vertavo har alltid haft en stor förkärlek för nutida musik och har gjort konserter med verk av Ligeti, Adès, Widmann, Gabriela Frank och verk av samtida nordiska tonsättare som Nørgård, Edlund och Asheim.

Vertavokvartetten är konstnärliga ledare för Elverum Summer Music Festival i Norge.

En konsert med Vertavokvarttetten från Concertgebouw i Amsterdam 2014. De framför delar av Bartoks sjätte stråkkvartett.