Söndag 18 augusti

12.00 Tjolöholms Slottskyrka

A VOCAL PICNIC

Svenska Kammarkören har uppträtt på Change Music Festival flera gånger, men för den här konserten har de förberett ett speciellt smörgåsbord av korala mästerverk från de senaste 400 åren – religiösa och sekulära verk från renässansen till idag med ett underbart utbud av kompositörer från Europa och världen. Den ideala platsen för denna konsert är den vackra kyrkan på Tjolöholm.

60 minuter  Biljetter

Artister: 

Svenska Kammarkören
Victoria Stjerna – violin
Jan H Börjesson – orgel

Program: 

Thomas Tallis                                                    If ye love me
Henry Purcell                                                   Funeral Sentences
Charles Villiers Stanford                          Ye choirs of new Jerusalem
Ralph Vaughan-Williams                          Lark Ascending
Wilhelm Stenhammar                                Tre körvisor
Sara Wennerberg-Reuter                         Motett
Felix Mendelssohn                                        Verleih uns Frieden

14.00 Tjolöholms Slottskyrka

PLAYING WITH B-A-C-H

Det var Felix Mendelssohn som på 1820-talet startade den renässans för Bachs musik som sedan egentligen aldrig klingat av utan bara växt sig starkare. Därefter har varje tid och epok gett sin egen syn på Bach och då i synnerhet hans orgelverk. Under 1800-talet och det tidiga 1900-talet gjordes otaliga transkriptioner och bearbetningar av hans musik. Dessutom gav tonbokstäverna i hans namn stoff åt en stor mängd tonsättare att komponera musik.  

Jan H Börjesson, organist i Kalmar domkyrka, presenterar ett program med musik av, kring och utifrån Johann Sebastian Bach. Originalverk, bearbetningar och musik utifrån tonerna B-A-C-H presenteras på slottskyrkans förnämliga orgel som Jan själv varit med om att installera. 

50 minuter – Fri entré, förtur mot uppvisande av biljett till festivalkonsert

16.00 Manegen på Tjolöholms Slott

BEYOND THE NOTES 2 – ODE TO JOY

Åke Holmquist diskuterar uppkomsten, betydelsen och konsekvenserna av Beethovens 9:e symfoni, som banade ny väg för konstmusikens utveckling. Den har använts i en rad historiska sammanhang och fjärde satsen är antagen som Hymn för Europa.   

Åke har skrivit en uppmärksammad biografi om Beethoven och kan det mesta om detta unika geni.  Han vann Tiotusenkronorsfrågan i ämnet “Beethoven” redan som tonåring och han är verkligen rätt person för denna spännande och intressanta fördjupning till konserten som följer.

30 minuter – Fri entré, förtur mot uppvisande av biljett till festivalkonsert

17.00 Magasinet på Tjolöholms Slott

SYMPHONIC ICONIC

Beethovens 9: e symfoni anses av många som ett av hans största verk och en av de mest ikoniska kompositionerna av västerländsk klassisk musik. Leonard Bernstein satte upp stycket för att fira Berlinmurens fall i en legendarisk konsert 1989 och temat Ode to Joy från symfonin antogs 1972 som Europahymnen. I samma anda av förening samlar vi alla festivalens musikaliska krafter för att ge en minnesvärd återgivning av detta mästerverk i Magasinet på Tjolöholms Slott. Lokala körer går ihop med Svenska Kammarkören och vokala solister med stjärnglans – Karin Dahlberg, Matilda Paulsson, Alexander Grove och Lars Johansson Brissman.

90 minuter  Biljetter

Artister: 

Karin Dahlberg, sopran
Matilda Paulsson, mezzosopran
Alexander Grove, tenor
Lars Johansson Brissman, bas
Musica Vitae
Stockholm Syndrome Ensemble
Change Festival Soloists
Svenska Kammarkören 
Medlemmar ur Varbergs Motettkör, Halmstads Oratoriekör, Härlanda Voces och Göteborgs Ungdomskör
Simon Crawford-Phillips, dirigent 

Program: 

Ludwig van Beethoven                                Symfoni nr 9, Op.125

19.30 Slottshallen på Tjolöholms Slott

SHOCKING, SURPRISING AND SUBLIME

Det var Beethovens manuskript av hans tredje pianotrio som uppmanade Joseph Haydn att reslå att han inte skulle få den publicerad; han fann det alltför chockerande och r vågat! Lyckligtvis råder Beethovens envishet och det här är den musik som lanserade hans karriär. Några år tidigare hade Mozart komponerat ett av sina största kammarmusikverk, hans stråkkvintett i g-mollDen intressanta kombinationen av en stråkkvartett plus en extraviolett (Mozarts instrumentvar en av hans favoriter. I många fall var det en speciell instrumentalist som inspirerade en kompositör att skriva r en annan kombination – Rossini’s Duetto för cello och bas var en kommission kontrabasvirtuosen Domenico Dragonetti (som en gång framförde stycket tillsammans med Beethoven vid pianot!).

120 minuter inklusive paus  Biljetter

Artister: 

Kungsbacka Piano Trio
Stockholm Syndrome Ensemble
Chiaroscuro Quartet 

Program: 

Ludwig van Beethoven                                            Pianotrio Op.1, nr 3
Gioacchino Rossini                                                    Duetto för cello och kontrabas 

Paus 

Wolfgang Amadeus Mozart                                 Stråkkvintett i g-moll